Våpen

 

Valg av våpen/kaliber til jakten kan ofte være gjenstand for diskusjoner, og meningene er mange.

I utgangspunktet er villsvin hardskutt vilt, og vil ofte ruse avgårde med påfølgende ettersøk. Å vente så lenge som mulig før man går etter vil alltid være fornuftig. Dyrene legger seg på sårleie og vil ikke ha så lett for å bevege seg videre om det ikke blir forstyrret ved at søket starter for tidlig. Ved rene gode skudd er som regel ikke ettersøkene for lange. Men en gylden regel er å ikke gå alene etter påskutt vilt. Vent til ettersøksekvipaget kommer.

Vår erfaring med kaliber på villsvin er 30.06, 308 eller tilsvarende. Dette er gode kalibere, og fellingsprosenten er bra. De beste erfaringene har vi nok allikevel med 9.3 og Win Mag 300.

Det er allikevel en viss variasjon av meninger om hva som er best, men grovt kaliber ødelegger mer kjøtt, og dreper bedre. Mindre kaliber ødelegger mindre. og kan drepe dårligere.

I en human jakt skal alltid dyret få den beste behandlingen, uten nevneverdig lidelse. Da er det ikke så viktig hvor mye kjøtt som går til spille. Men at dyret dør raskt og smertefritt.

 

Et poeng for valg av kaliber vil være rekylproblematikk. Det er ikke all optikk som tåler f.eks rekylen av 9.3 eller Win Mag 300. Så stort sett er 30.06, 308 og tilsvarende bra valg.

 

E post: villsvinjakt@gmail.com