Webside: Kvernberg Designtjenester

Org.nr:     984 393 385

Etablert:  22.04.2002

E post:     kvernberg@villsvinjakt.no

 

       

 

         

 

     Hjem   Om oss      Skjema      Jaktleie      Sikte      Guider     Bjørnejakt        Viltstell          Bilder     Hund

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Termisk kikkert

En ting mange ikke tenker på er at termisk optikk kan brukes både i daglys og mørke. En termisk kikkert oppfatter temperaturforskjeller under alle forhold. I mørke, tett skog, tett høyt gress eller tett tåke.

Den er ikke som en IR kikkert med lyskilde som forsterker opp lyset av det som er rundt. Stjerner, måne og andre lyskilder.

En termisk kikkert viser temperaturforskjeller i det man ser på.

Rekkevidden for termisk optikk er som regel bedre enn IR, der begrensningene er flere.

 

I valget mellom termisk og IR optikk er det visse hensyn og ta, men teknologiens fortreffelighet vedrørende natt og skumringsjakt på gris er udiskutabel. Optikken har klart en fordel både som ettersøksverktøy og siktemiddel.

 

Se nye bestemmelser for bruk av nattoptikk på villsvin.

 

Utklipp:

 

Endringen av viltloven § 20 går i hovedsak ut på at alle former for kunstig lys – også nattoptikk, kan benyttes ved jakt på villsvin. I tillegg innebærer lovendringen at det åpnes for bruk av kunstig lys ved ettersøk av påskutt villsvin tilsvarende som for ettersøk av påskutt hjortevilt.

 

 

Jakt på villsvin

Ettersom villsvin har den mest aktive perioden i tiden på døgnet hvor nok lys kan være et problem, blir krav til et godt siktemiddel viktig

Det finnes mange produkter og leverandører på markedet som leverer bra utstyr. Årene som villsvinjeger har gitt muligheter til å prøve mye forskjellig.

På plasser der man jakter fra tårn vil det ofte være nok med fastmontert lys på fòrplassene. Problemer med å finne påskutt vilt i mørket vil uansett være tilstede. Her kan en termisk håndholdt kikkert være et godt hjelpemiddel. Denne vil også kunne brukes på dagen, da den viser dyr som ligger f.eks under busker o.l. Mangt et ettersøk har fått lykkelig utgang med dette som hjelpemiddel, ved siden av en god hund. En liten svakhet med en termisk kikkert er at den ikke viser horn på eventuellt hjortevilt. Så spotting med en hånholdt termisk kikkert på dagtid vil kanskje ikke gi det beste resultatet på dagtid for å bedømme horn eller ikke. Det skal sies at teknologien er på rask fremarsj, og den dyreste optikken vil nok takle dette bedre etter hvert..

IR teknologi

En IR kikkert består av teknologi som ved hjelp av en "usynlig" lyskilde, og et objektiv gjør man i stand til å se selv i stummende mørke. Noen kikkerter har lyskilden innebygget, og andre har den montert eksternt. Det er på markedet såkalt "black IR", og vanlig rødt IR lys. Fordelen med black IR er at dyrene ikke ser IR lyset selv om de ser rett inn i IR lykten. Ved rødt IR lys kan man se lyset som en sigarettglo rett forfra, og det er veldig viktig å holde kikkerten helt stille, så ikke dyrene reagerer på lys i bevegelse.

Det finnes mange typer og merker på markedet, slik at vurderer man å kjøpe, lønner det seg å spørre noen som har prøvd teknologien, eller lese seg opp på typer og anvendelsesområde.

 

Se nye bestemmelser for bruk av nattoptikk på villsvin.